Rebel

Shortcut til fremtiden

Det startet på et loft i Kvadraturen i Oslo, der de lånte toalett av et skipsmeglerfirma over gangen. Siden den gang har Shortcut vokst seg ut av lokale etter lokale. Nå tar de banebrytende app-rebellene snarveien til teknohimmelen og logger inn i Rebel.

– Rebel er en god miks av unorsk og urnorsk. Konseptet er mer ambisiøst og ubeskjedent enn det vi er vant til her på berget. Samtidig er det skikkelig urnorsk, fordi alt i Rebel er tuftet på delingskultur og god gammel dugnadsånd. Det passer oss godt, sier Marius Mårnes Mathiesen, CEO i Shortcut.

Shortcut-sjefen har sterk tro på Rebels satsning på å skape fremtidens fleksible arbeidsplass – i dag.

– Hvorfor er det slik at vi fortsatt innreder kontorene våre på samme måte som vi gjorde den gangen arbeidsdagen handlet om å lese, skrive og videresende papir? I Shortcut jobber noen ansatte helst hjemmefra, andre liker best å ligge henslengt på en sofa sammen med kolleger mens de hører på musikk, mens andre igjen tilbringer dagen i møter. I noen av prosjektene setter vi opp en matvarebutikk eller et podcast-studio og jobber der. Med et kontorlokale som består av kontorpulter er det umulig å tilpasse arbeidssituasjonen til sånt.

App-rebellen mener å ha funnet stedet for seg og sine.

– På Rebel får våre ansatte og kunder mulighet til å velge mellom mange forskjellige måter å jobbe på, fra konsentrasjonsarbeid i tradisjonelle kontorplasser via å sjekke mail på en hot desk til å jobbe sammen med kunder i prosjektrom, brainstorme i hangout-sonene, lodde og snekre i et makerspace eller ha uformelle diskusjoner over en mikrobrygga øl på Skråplanet. Skulle tro Rebel var laget med oss i tankene, smiler Mathiesen.

 

Rebel –  en arbeidsplass i konstant beta.

– På samme måte som i programvarebransjen kommer Rebel til å alltid være i beta, og tilpasse seg etterhvert som samfunnet endrer seg og vi lærer mer. Og som all annen bra programvare kommer Rebel med et API. Vi gleder oss til å bruke dataene og tjenestene i Rebel til å lære og å utvikle apper som gjør huset enda bedre.

Rebeller mener at skal du fylle hue, må du fylle vomma. Det passer også shortcutterne bra.

– Vi har aldri hatt kantine på kontoret før. Kantiner er liksom noe som finnes i nitriste kontorbydeler som Lysaker og Nydalen. Når vi flytter inn i Rebel til høsten får vi ikke bare flere spisesteder å velge mellom, vi får også vinbar og en pub med samvirkebryggeri på bygget.

 

Kunnskapsdeling i praksis

Mathiesen digger at Rebel snur opp ned på hva et kontor skal være, og sterkt prioriterer møteplasser der man kan utveksle kunnskap og erfaringer med andre.

– Vi går inn i Rebel med hud og hår, og ønsker å dele av all kunnskapen blant våre ansatte med resten av teknologimiljøet. Vi kommer derfor til å åpne våre fagmøter om design og utvikling av apper for alle på Rebel. Vi gleder oss til å lære mer av andre rebeller – både gjennom uformelle samtaler over lunsjbordet til skarpe samarbeidsprosjekter. I tillegg får vi en helt sinnsyk utsikt over hele byen!

 

Del innsikt. Del utsikt.

Og apropos utsikt, Shortcut er stolt av å være en del av et norsk teknologimiljø med visjoner.

– Mange ser mot store amerikanske teknogigiganter som Google og Microsoft når de søker inspirasjon. I Norge har vi ingen slike selskaper å sammenligne oss med. Men det betyr ikke at vi ikke kan tillate oss å være ambisiøse også i Norge. Mange utlendinger som flytter til Oslo blir faktisk overrasket over hvor mange communities det finnes i teknologibransjen her. Norske teknologiselskaper har gjerne vært så små at vi ikke drevet storstilt fagutvikling i eget selskap. Dette har gitt grobunn for sterke faggrupper som tilbyr faglig utvikling på tvers av selskaper som i det daglige er konkurrenter, sier Mathiesen.

Det er nettopp dette som har vært styrken i det norske IT-miljøet. Den kompromissløse troen på at vi spiller hverandre gode gjennom samarbeid og idéutveksling. Få steder har vært mer betydningsfulle for denne rebelske ånden enn Teknologihuset, som nå har vokst seg ut av det lille gule huset i Pilestredet.

– Teknologihuset er et fantastisk ambisiøst prosjekt få trodde ville lykkes. I Teknologihuset kan små og store faggrupper gratis bruke hele huset på kveldstid. Det er de samme ildsjelene som sto bak Teknologihuset som idag står bak Rebel. Og denne gangen slår de virkelig på stortromma, når et av de største kontorbyggene i Oslo blir et kraftsentrum og en møteplass for hele den norske teknologibransjen, sier Mathisen.

 

Apper i verdensklasse

Shortcut har snekret sammen apper i verdensklasse siden før App Store så dagens lys i 2008. De er i dag et internasjonalt selskap med 130 ansatte fra 25 land og fire kontinenter med spisskompetanse på utvikling, design og prosjektledelse. Kundelisten er imponerende, og Shortcut har utviklet og designet flere apper som mange av oss bruker til daglig, for eksempel Vipps, RuterReise og Æ-appen til REMA 1000.

– Som Norges ledende appfaglige miljø var det derfor helt naturlig å velge Rebel som base. Her skal vi ta raskeste snarvei til på reisen videre mot å skape enda flere løsninger som endrer måten vi lever på!, avslutter en engasjert app-rebell.