Waterhouse – en podcast fra Rebel

 

Teknokjentmann Torgeir Waterhouse inviterer i sin nye podcast til dypdykk og avstikkere i teknologiens vidunderlige og forunderlige verden. Sammen med kloke, kunnskapsrike gjester med meningers mot, byr Torgeir på refleksjon og diskusjon knyttet til den digitale utviklingen vi alle står midt oppi.

Sammen leter vi etter de store sammenhengene, stiller spørsmål rundt de oppleste sannhetene og kjeler med de deilig nerdete spissfindighetene. For alle som – uansett kunnskapsnivå – er nysgjerrig på teknologiens rolle i samfunnet vi lever i!

Episoder

#9: Personvern – med Bjørn Erik Thon

Personvern er viktig og blir stadig viktigere. Likevel er temaet temmelig abstrakt for de fleste.
 
Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, og Torgeir Waterhouse kjører en tur for å snakke om hva personvern er i Rebels DeLorean – en old school bil helt uten nettilgang eller andre fancy funksjoner som tracker hva du gjør. I bakgrunnen hører man lyden av byen ved vannkanten – i tillegg til et kamera eller to som tar bilder uten samtykke.

#8: SMS og smittesporing – med Per Thorsheim

SMS er den eneste meldingstjenesten vi kan være sikre på at de aller fleste har og som ikke krever en egen app for å sende notifications. Teknologien er i praksis like gammel som moderne mobiltelefoner og inngår i alle mobilabonnement. SMS gjør det enkelt å nå ut til folk, men passer tjenesten til oppgaver som smittesporing?

Torgeir tar en prat med sikkerhetsekspert Per Thorsheim om sikkerhetsaspektene ved bruk av SMS i tjenester som smittesporing.

#7: Modeller for smittesporing – med Johannes Brodwall

Etter hvert som samfunnet har åpnet mer opp har diskusjonen rundt smittesporing fått mindre synlighet i mediebildet. Vi er i en fase hvor smittesituasjonens utvikling vil være avgjøren for debatten videre. Samtidig har Apple og Google kommet med støtte for smittesporing i iOS og Android. 

Torgeir diskuterer i denne episoden de mest kjente modellene for smittesporing sammen med programvareutvikler Johannes Brodwall.

#6: GPS og Bluetooth – med Johannes Brodwall

Alle snakker om teknologiene GPS og Bluetooth i forbindelse med smittesporing. Men vet vi egentlig hva disse teknologiene er og hvordan de fungerer? 

Torgeir forsøker å bringe mer klarhet om dette i samtale med programvareutvikler Johannes Brodwall i Sopra Steria.

#5: Teknologi i møte med mennesker – med Anja Schönhaug

Hvordan skal vi tenke og jobbe for å lykkes med teknologi i møte med mennesker. Er det noe vi ikke tenker nok på? 

Torgeir tar praten med kunnskapssjef i Netlife, Anja Schönhaug.

#4: Smittestopp og kildekode – med Tobias K. Torrissen

Tobias. K. Torrissen er utvikler og arkitekt i Scientia, og mener at Smittestopp-appen ikke trenger å ha åpen kildekode, og at dette kan gi dårligere sikkerhet på kort sikt. Dette synet har han redegjort for i en kommentar i digi.no.

I denne praten med Torgeir Waterhouse legger han fram sine argumenter for hvorfor åpen kildekode ikke er nødvendig.

#3: Smittestopp og kildekode – med Trond Arve Wasskog

Trond Arve Wasskog er CTO i Bekk og mener at Smittestopp-appen bør ha åpen kildekode om FHI skal lykkes med den – et syn han tidligere har redegjort for i et innlegg i Kode24

I denne praten med Torgeir Waterhouse utdyper han sitt syn på saken.

#2: Smittestopp-appen – med Kyrre Lekve

Kyrre Lekve er viseadministrerende direktør ved Simula Research Laboratory som laget appen Smittestopp, på oppdrag fra Folkehelseinstituttet. Da appen ble lansert førte den til en heftig og til tider polarisert debatt. 

I denne episoden redegjør Kyrre Lekve for noe av Simulas perspektiv på prosessen til nå.

#1: Hvordan lykkes digitalt i Korona-tiden – med Linda Hofstad Helleland

I første episode av Waterhouse – en podcast fra Rebel, tar Torgeir en prat med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland om hvordan Norge har klart seg i koronakrisen sett fra Regjeringen og hennes perspektiv. 

Da var det også opplagt å komme innom Smittestopp-appen, både fordi den representerer en helt ny type teknologianvendelse i Norge og fordi personvern er under hennes ansvarsområde.