Kode24-dagen 4.0: Mot, koding, mekaniske okser og peak nerdestemning

Du vet det er alvor når 200 utviklere fyller opp Rebel før klokka slår åtte. Ikke fordi noen maser. Ikke fordi noen må. Men fordi de vil. Fordi dette er Kode24-dagen – Norges koseligste utviklerfestival, som tar tempen på hvordan utviklerbransjen egentlig skal jobbe i 2025.

Det lukta kaffe og nysgjerrighet da dørene til Rebel åpna. Tietoevry hadde dratt med seg sitt egenutvikla spill og trigga konkurranseinstinktet til både junior-devs og grånende systemarkitekter. Telenor? De hadde med en mekanisk okse. Yes, det ble rodeostemning i Rebel Expo. Og nei, vi i Team Rebel hadde ikke nubbsjans mot han staute duden som holdt ut i hele 36 sekunder – vi vet når vi er slått.

Men Kode24-dagen handler ikke bare om show. Den handler om hva det faktisk vil si å være utvikler i dag – og i morgen. Det handler om historiene vi sjeldent forteller, teknologivalgene som skaper (eller føkker opp) fremtiden, og det fantastiske fellesskapet som binder det hele sammen.

Fra historier om mot til live AI-koding

Først ut på scenen i Auditorium 0001 var Sofie Staal. Hun gikk rett i kjernen. Ikke en linje kode. Her brukte hun sin personlige og mye omtalte historie til å advare om de destruktive kreftene trakassering, mobbing og fryktkultur har. Og ikke minst, hvor viktig det er å ha motet til å stå opp. Skal vi bygge bedre tjenester, må vi samtidig tørre å bygge bedre fryktfrie fellesskap. Og det krever at vi snakker høyt om det som er vanskelig. Respekt!

Sofie Staal og Kode24s Ole Petter Baugerød Stokke

Resten av dagen i Auditorium 0001? En berg-og-dal-bane av tech, verktøy og bransjeerfaringer.

Vilde Jølstad Paschen og Stian Veum Møllersen fra NRKs “Visuelle historier”-team ga oss et fascinerende innblikk i hvordan de tryller fram alt fra valgdekning og klimagrafer til penisklokker og kalkulatorer – uten å brenne ut i prosessen. Med rundt 30 prosjekter i året, kunne dette lett blitt kaos, men teamet har bygget egne interne verktøy som lar dem levere kjapt, trygt og med høy teknisk kvalitet. Det var en ærlig og praktisk gjennomgang av hvordan smarte valg og riktige verktøy kan gjøre det mulig å levere mye – uten å brekke nakken.

Bobby Westberg tok et ærlig oppgjør med verktøykassa mange av oss fortsatt drasser rundt på. Verktøy som Webpack, eslint og prettier har vært standard lenge, men kanskje på tide å se mot raskere alternativer som Bun, Deno, Biome og Oxlint? Med masse erfaring og null bullshit delte Bobby sine tanker om hva vi bør kvitte oss med, hva som faktisk funker – og hvorfor det er på tide å følge med i timen.

Aurora Scharff tok oss med rett inn i framtida med React 19. Dette er ikke bare en oppdatering – det er en kraftpakke. React Server Components (RSC) åpner for kjappere og mer interaktive webapper, mens Actions, Server Functions og nye hooks gjør koden renere og enklere å jobbe med. Hun viste hvordan Next.js 15 utnytter dette til det fulle, og ga oss både innsikt og inspirasjon.

Aurora Scharff pratet om React 19

Rina Andriana leverte det kanskje dristigste foredraget på hele dagen: Bygg en app – live på en snau halvtme – utelukkende med hjelp av AI. Med et par smarte prompts, satte han i gang og lagde en komplett webapp foran publikum. Ingen juks, ingen forhåndskoding. Bare han og maskinen. Det ble tydelig hvor kraftige disse verktøyene er blitt, men også at de trenger et godt utviklerhode bak tastaturet. Imponerende.

Rina Andriana kodet live på scenen

Matteus fra Artige.no tok oss tilbake til en enklere tid – og gjorde det med glimt i øyet. PHP i 2025, sa du? Kanskje handler det ikke alltid om de nyeste verktøyene, men om det som faktisk funker? Med erfaringer fra virale nettsider og godt, gammeldags håndverk, viste han at det gamle fortsatt har en plass. En herlig nerdete påminnelse om at teknologi ikke alltid trenger å være ny for å være bra.

Bilder fra Kode24-dagen på Rebel

Lyntaler som traff rett i nerven

Ingen Kode24-dag uten lyntaler, og her leverte programmet som alltid. En time med ren nerdesjel og ærlige refleksjoner. Fra Monica Beate Tvedt som gikk fra Star Wars-T-skjorte til lederrolle og prøvde å finne seg selv i en verden av PowerPoints, til Daniel Christensen – 22 år gammel etisk hacker som ufrivillig ble banksjef (!).

Vi fikk også høre om hvordan det faktisk er å ta ned prod – med vilje. Hvordan en fire dagers arbeidsuke ikke nødvendigvis gjør deg lat, men kanskje bare litt mer menneskelig. Og innleieregler? Ja, de kan være både frustrerende og forvirrende – og det var godt å få en ærlig prat om akkurat det.

Mat, Raspberry PI og feiring

Når magen begynte å rumle og hodene var fulle av input, kom The Food Hub til unnsetning – Rebels egne kokkewizards leverte som alltid på øverste hylle. Et felles måltid med og for de hyggeligste utviklerne landet har å by på. God mat er mer enn bare næring, det er opplevelser – og The Food Hub kan kunsten å skape akkurat det.

Som om ikke det var nok, fikk vi servert en solid porsjon nerdete underholdning ved siden av. Karl Solgård entret scenen og tok oss med inn i sitt hjemmebygde univers av Raspberry Pi-er, LED-matriser og 3D-printede kreasjoner. Han demonstrerte live hvordan han bygget en kube-formet spillkonsoll fra bunnen av, komplett med koblingsskjema, koding og nerdeentusiasme i hver eneste sving. Høydepunktet? Vi fikk koble oss rett inn i kuben og se den faktisk funke.

Derfra gikk turen videre til SKRAA. Jørgen og Ole Petter fra Kode24 fyrte i gang årets mest prestisjetunge kodequiz. Her var det ikke bare kunnskap som ble testa, men også vennskap, lagånd og evnen til å ikke klikke i vinkel når resten av laget insisterer på at et svar du vet er feil er riktig.

Etter quizzen ble kvelden til natt, og festen fortsatte. Det ble øl, preiking og spontane mini-diskusjoner. Ingen ville hjem, og ingen måtte det heller – i hvert fall ikke før baren stengte.

Another day at Rebel. Shit, så gøy dette var!

Neste
Neste

Rebel søker driftig Event Sales and Booking Coordinator!