Moderne rebeller i historiske omgivelser

Foto: Ludwik Szacinski / Oslo Museum
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Foto: Ludwik Szacinski / Oslo Museum

Når Rebel – Norges nye kraftsenter for IT – står ferdig i 2021 vil bygget ruve over det revitaliserte Tullin. Innovasjon, teknologi og kunnskap skal stå i sentrum for både Rebel og det som blir et av byens mest spennende utviklingsområder. Det var faktisk på Tullin at den unge industrinasjonen Norge, sommeren 1883, for alvor begynte å vise seg fram.

Området rundt Tullinløkka er for mange mest kjent som et museumsområde med Historisk museum og det nå nedlagte Nasjonalgalleriet. Mange har også opplevd forestillinger på Edderkoppen eller tatt et glass eller tre på Fuglen, Tekehtopa eller Blitz. Men området har også en lang historie for vitenskap, teknologi og innovasjon.

Den norske industri- og kunstutstilling

I 1883 ble Den norske industri- og kunstutstilling arrangert på Tullinløkka, med i alt 2245 utstillere. Utstillingen hadde som formål å vise fram det den unge og optimistiske industrinasjonen Norge hadde å by på – både for de 250.000 som besøkte utstillingen og for pengesterke investorer. 

Industriutstillingen var mildt sagt mangfoldig, og man kunne se alt fra jernbanevogner til håndsydde sko. Gullmedaljen gikk til J.A. Jensen og Dahl for sine dampmaskiner for sagbruket. Bedriften var på denne tiden en foregangsbedrift som solgte sine maskiner til hele Europa. Vel så viktig som selve maskinene var måten de ble utstilt på. Bedriftene engasjerte ledende arkitekter for å tegne montre med fantasifulle dekorasjoner. 

Det var enda lenge til Norge skulle gjøre seg særlig bemerket som industrinasjon, men Den norske industri- og kunstutstilling var en start – preget av mot,  optimisme og fremtidsvisjoner. 

Fremtidens rebeller

Når Rebel åpner har vi allerede et solid fundament. Norge er allerede langt framme på IT-kompetanse og open source. Med Rebel skal Norge – ved hjelp av delingskultur – bli verdensledende på området. Intet mindre! Dette skal skje i fantasifullt dekorerte lokaler hvor rebeller innoverer. Enten de møtes i et møterom designet for å hylle Ada Lovelace, eller kjører en felles after-work med andre foregangsbedrifter på Skråplanet. 

Rebeller er optimistiske, mangfoldige og innovative. Vi skjønner det litt før alle andre. Industri-rebeller anno 1883 og IT-rebeller anno 2021. 

Be a rebel! 

Følg utviklingen

Er du en Rebel? Last ned prospektet og hold deg oppdatert på  utviklingen i Universitetsgata 2.

Antler logger inn i Rebel

Antler kvesser gevirene

Teknologiske nyvinninger trenger kapital for å fly. VC-selskapet Antler heier på de beste folka som i dag skaper morgendagens løsninger. Til høsten tar selskapet et regelrett hjortesprang inn i fremtiden, inn i Rebel. 

Les mer >