Rebel

Kudos til Lær kidsa koding!

Foto: Ylva Seiff Berge

The kids are all right, sang The Who, bare for å starte med en referanse som det oser boomer av. Kidsa i dag er eksepsjonelle. Generasjon Z er den første heldigitale generasjonen, og de kommer derfor til å eie oss alle når det gjelder innovasjonskraft, kodemagi og kompetanse innen IT og tech. Siden 2013 har non-profit-bevegelsen Lær kidsa koding! jobbet for å lære barn IT og programmering. Vi hedrer bevegelsen med et eget møterom i Rebel. Kudos!

Lær kidsa koding! ble startet i 2013 av geograf Helge Astad, systemutvikler Simen Sommerfeldt og teknokjentmann Torgeir Waterhouse. Målet med bevegelsen har siden starten vært å la barn få muligheten til å bli skapere, ikke bare forbrukere, av digitale tjenester, samt å få de yngste til å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet.

 

Koding = magi

Gjennom å vise barna magien som oppstår når man koder, øker man rekruttering til IT-yrker og realfag. Ikke alle skal bli programmere, men alle trenger å forstå hvordan den digitale verden fungerer, uansett hva de skal bli senere i livet. Og kidsa som velger en karriere innen faget, vil ved endt utdanningsløp stå klare til å blåse den eldre garden av banen med sine banebrytende ideer

Kodeklubben har en rekke kjerneverdier som alle rebeller kan skrive under på – uansett alder. Den viktigste er at den skal være for alle. Alle kjønn fra alle sosiale lag skal få muligheten til å delta. Digital magi kan like gjerne oppstå på Romsås som på Gløshaugen. For å skape en så åpen og inkluderende kodeklubb som mulig, oppfordres det til at den skal være gratis. I tillegg skal kodeklubben være gøy og kreativ. Per i dag er det hele 194 aktive kodeklubber rundt om i hele landet. Da den første koronabølgen slo over landet, var bevegelsen raskt på ballen for å lansere hjemmekodeklubber slik at de unge naturtalentene kunne lære seg å kode fra hjemmekontorene sine.

Møterom Lær kids koding! i Rebel
med flott illustrasjon av Stine Langlo Ørdal

 

Lokale ildsjeler

Bak Lær kidsa koding! står en rekke lokale ildsjeler som legger ned mange timer for få klubbene til å gå rundt. Disse er sanne helter som står på for at Norge også i fremtiden skal kjempe i verdenstoppen når det gjelder IT-utvikling. Det er utrolig viktig at barn som ikke er så opptatte av å bli den neste Ronaldo også får en arena der de kan utvikle sine talenter i trygge og inspirerende omgivelser med voksne som har sterk tro på de kan være med på å utvikle den neste Ada Lovelace eller Linus Torvalds.

Til kidsa, til initiativtakerne, til de lokale ildsjelene: Dere er ekte rebeller, og det minste vi kan gjøre er å hedre dere med et eget møterom i Rebel. Og til kidsa vil vi si at vi håper å se så mange av dere som mulig i Rebel i fremtiden. Det er dere som skal ta over arven etter dagens rebeller, bygge videre på det sterke fundamentet som allerede er skapt og skyte Norge enda lengre opp på teknostjernehimmelen!