Rebel

Intet WiFi uten Hedy

Hedy Lamarr! Som både var Hollywood-stjerne og oppfinner av kommunikasjonssystemet som bidro til at de allierte vant andre verdenskrig og senere utviklet seg til å bli vårt alles kjære Wifi. En ekte Rebel-heltinne. Rebel ærer henne med et møterom i hennes navn.

Hedy hadde litt av et liv! Hedwig Eva Maria Kiesler ble født den 19. november 1914 i Wien. Som tenåring får hun flere store roller i tyske filmproduksjoner, blant annet Gustav Machatýs kontroversielle film Ekstase. I 1933 gifter hun seg med med den 13 år eldre våpenfabrikanten Fritz Mandl – en dominerende, sjalu og søkkrik mann som blir betatt og besatt av Hedy etter å ha sett et teaterstykke med henne i hovedrollen. Han forbyr henne å spille i flere filmer, og holder henne innesperret i fire år i parets slott nær den tsjekkiske grensen. Gjennom å kle seg ut som tjenestepike klarer hun i 1937 å flykte fra Mandl – via Paris og London – til Hollywood. I drømmenes by slår hun seg opp som én av den gyldne æraens mest ettertraktede skuespillere, og blir ofte omtalt som verdens vakreste kvinne.

 

The Secret Communication System

Men Hedy Lamarr har skjulte talenter – a rebel with a cause. Hun er svært matematisk begavet og har gjennom møter med eksmannens forretningspartnere i årene hun satt innesperret, fått god innsikt i avansert militærteknologi. I motsetning til Fritz Mandl er hun en innbitt motstander av nasjonalsosialismen, og i hennes møter med komponistvennen George Antheil, får hun – inspirert av synkront avspilte klaver-ruller – idéen til “The Secret Communication System”. Den geniale innretningen sikrer sårbare radiostyrte torpedoer gjennom frekvenshopping, noe som gjør det umulig for fienden å spore de konstant vekslende signalene gjennom jamming. Hedy får innvilget patent på sin oppfinnelse i 1942, og gir den til US Navy som et bidrag til å vinne krigen. Sharing is caring! Til tross for dette blir ikke oppfinnelsen tatt i bruk før i 1957 da trådløs teknologi blir mer utbredt. Allerede under Cubakrisen i 1962 blir en oppdatert versjon av teknologien brukt i amerikanske marineskip, uten at Hedy Lamarr og George Antheil får noen ære for dette.

 

Fra glemmeboka til gjenoppreisning

Det skal gå flere tiår før Lamarr og Antheil får offentlig anerkjennelse for sine bidrag. I mellomtiden trekker hun seg tilbake fra offentligheten og utvikler etterhvert depresjon og et tungt pillemisbruk. Hun føler seg misforstått og oppgitt over pressens latterliggjøring av henne, i tillegg til skepsisen mot at en så vakker kvinne kunne være så lynende intelligent og vitenskapelig begavet.

På slutten av 1990-tallet skjer det noe, som et resultat av betydningen hennes oppfinnelse viser seg å ha i informasjonsalderen. I 1997 tildeles Hedy Lamarr og George Antheil pionérprisen til Electronic Frontier Foundation. Senere samme år tildeles hun – som første kvinne i historien – den prestisjetunge BULBIE Gnass Spirit of Achievement Bronze Award for hennes bidrag til vitenskapen.

Den 19. januar 2000 dør Hedy Lamarr i en alder av 86 år. I 2014 blir hun – sammen med George Antheil – posthumt introdusert i National Inventors Hall of Fame, og gjennom dokumentarfilmen Bombshell: The Hedy Lamarr Story fra 2017 har hennes historie blitt enda mer kjent i allmennheten.

 

Brukes i både bluetooth og wifi

Hedy Lamarrs oppfinnelse er et tidlig eksempel på såkalt “spread spectrum”-teknologi. Denne teknologien danner i dag grunnlaget for systemer som GPS, bluetooth og wifi. Vel verdt å tenke på neste gang du bruker disse teknologiene vi i dag tar for gitt! Hedy Lamarr ble aldri kompensert for sin oppfinnelse, som i dag er anslått til å ha en verdi på flere hundre milliarder kroner.

 

Heltinner på øverste hylle

Kvinners bidrag til teknologiutviklingen var lenge ufortalte og utelatte fra historiebøkene. Slik var det også med en annen ekte Rebel-heltinne, grevinne Ada Lovelace, og slik var det med Hedy Lamarr. Visjonære kvinner som var langt forut for sin tid, men som på grunn av diskriminering innenfor vitenskapen alltid ble forbigått og aldri ble tatt på alvor.

Men dette er fortiden! I Rebel skal heltinnene våre hylles og settes på pidestall, sokkel og øverste hylle. Der skal de lyse som forbilder og inspirasjon for alle it-rebeller. Verden trengte dem. Verden trenger dere!